Wat is SEA? - IKY Creative

Wat is SEA?

laptop met statistiek

Alles over SEA

SEA is een veelvoorkomende term in de online marketing wereld van nu. Maar wat is het nou eigenlijk en hoe werkt het? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen en daarom leggen wij van iKy Creative dit graag even voor u uit. SEA is namelijk samen met SEO onderdeel van Search Engine Marketing, en dit kunt uw bedrijf veel webverkeer en dus potentiële klanten opleveren. Wees dus niet te laat en leer alles over SEA en hoe dit uw bedrijf kunt helpen!

De betekenis van SEA

De afkorting SEA staat voor Search Engine Advertising, dit is de benaming voor het adverteren via zoekmachines zoals Google. Door middel van SEA kunt u een specifieke doelgroep benaderen en zich hierop richten. Met SEA betaalt u Google, zodat zij uw bedrijf op de eerste pagina zet bij het invoeren van een bepaalde zoekopdracht. Deze betaalde zoekresultaten worden bovenaan vertoond en zijn te herkennen aan het woordje ’adv.’ voor het zoekresultaat. Tegenwoordig zijn deze advertenties ook aan de zijkant en onderkant van de zoekresultatenpagina te vinden. Meestal is het zo dat er maximaal vier betaalde advertenties bovenaan de pagina en drie onderaan de pagina komen te staan.

Hoe werkt SEA?

Search Engine Advertising is gelukkig niet zo moeilijk als het lijkt. Bij SEA moet u eerst bepalen met welke zoekwoorden u wilt gaan adverteren. Natuurlijk zijn dit zoekwoorden waarop u gevonden wilt worden. Neem als voorbeeld een ijssalon in Den Haag, hierbij kiest u zoekwoorden die betrekking hebben op uw ijssalon in Den Haag. U heeft er namelijk vrij weinig aan als iemand ijssalon Amsterdam opzoekt in Google en bij uw website terecht komt. Deze mensen zijn niet op zoek naar een ijssalon in Den Haag en zullen dus ook niet op uw advertentie klikken. Wanneer u de juiste zoekwoorden toepast, zal uw site bovenaan de pagina verschijnen. Echter, wanneer er niemand op uw advertentie klikt hoeft u ook niets te betalen. Bij SEA betaalt u namelijk per klik.

Statistiek

Wat is Google AdWords?

Google AdWords is een programma dat ervoor zorgt dat u de gebruikers van Google kunt bereiken met advertenties. U kunt hiermee precies zien wat het zoekvolume van een keyword is, het concurrentieniveau met dat zoekwoord in de branche en wat de kosten hierbij zijn. De kosten van een zoekwoord via Google AdWords is afhankelijk van de vraag naar dat woord. Hoe meer concurrenten er zijn die advertenties plaatsen, hoe hoger de kosten van dit zoekwoord per klik zijn.

SEA keywords

Het is de bedoeling dat u voor SEA zoekwoorden uitkiest waar u minder goed op scoort. En natuurlijk niet dezelfde zoektermen gebruikt waar u op SEO gebied goed op scoort. U probeert namelijk bezoekers te bereiken die normaal gesproken niet klikken op uw website. Uiteindelijk zult u met SEA keywords ervoor zorgen dat uw SEO keywords aan elkaar gekoppeld worden. Het kan ook zo zijn dat u bepaalde diensten of producten aanbiedt die trendgevoelig of seizoensgebonden zijn en daarvoor kiest voor SEA. Dit zal ervoor zorgen dat u met zulke producten meer bezoekers kunt trekken.

Wanneer gebruikt u SEA?

Met SEA, en dan met name met Google AdWords, zou u in korte termijn een hoge positie kunnen verkrijgen. Hierbij betaalt u wel per klik. Dit zou goed van pas kunnen komen bij producten die alleen in bepaalde seizoenen worden verkocht. Een combinatie van SEO en SEA zou uiteindelijk het meeste resultaat opleveren, maar SEO biedt meer voordelen waarbij de kosten laag zijn. In combinatie met SEO zou dit de ultieme strategie zijn om meer verkeer te genereren naar uw website.

Wat is het verschil met SEO?

Er zijn een aantal verschillen tussen SEO en SEA. Zo heeft SEO natuurlijk betrekking op de organische tak van de zoekresultaten in Google. Met SEA betaalt u voor de getoonde advertentie in de zoekresultaten van Google. Ook is een van de grote verschillen dat u met SEO een langere tijd moet wachten om een hoge positie te behalen. Dit kan soms weken of maanden duren. Met SEA heeft u het voordeel dat uw advertenties direct zichtbaar zijn in Google.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.