Het verschil tussen White- & Black Hat SEO - IKY Creative

Het verschil tussen White- & Black Hat SEO

Wat is White Hat SEO

White Hat SEO is het optimaliseren van de jouw website volgens de richtlijnen die Google gesteld heeft. Dit houd eigenlijk in dat je een zo goed mogelijke gebruikerservaring biedt. Google vindt het namelijk erg belangrijk dat je relevante en kwalitatief goede content biedt aan de bezoekers van jouw website. Vroeger kon je met bepaalde trucs ook voor topposities in de zoekmachines zorgen. Vandaag zijn er nog steeds een aantal trucs die toegepast kunnen worden. Dit worden ook wel Black Hat SEO-technieken genoemd. Deze zullen echter snel afgestraft worden door Google. Bij White Hat SEO-technieken zal je dit risico niet lopen.

Wat is Black Hat SEO

Er is niemand die precies weet wat alle criteria zijn die Google hanteert om de webpagina’s te rangschikken. Wat Google wel biedt zijn de White Hat SEO-technieken die hierboven omschreven zijn. Google probeert op deze manier de meest kwalitatieve, veilige en relevante gebruikerservaring te garanderen. Het is voor sommigen dan ook verleidelijk om vals te spelen en de zoekmachine te manipuleren. Deze technieken worden Black-Hat SEO technieken genoemd.

Waarom is Black Hat SEO niet praktisch?

Black Hat SEO-technieken kunnen veelbelovend klinken. Dit komt omdat je het resultaat sneller zult merken als bij White Hat SEO-technieken. Op het moment dat Google je doorheeft zal je echter afgestraft worden. Dit zal je SEO score flink omlaag halen. Google straft Black Hat SEO-technieken af omdat het niet is gefocust op een goede gebruikerservaring met relevante content maar enkel op goed scoren in de zoekresultaten. Bovendien is online succes ver te zoeken wanneer je hoog in de zoekresultaten staat, maar verder niet veel te bieden hebt. Er zit dus duidelijk verschil tussen White & Black hat SEO en die kunnen grote gevolgen hebben.

Typen op laptop

SEO do’s and don’ts

Do’s (White Hat SEO-technieken)

 • Schrijven van unieke content
 • Relevante content bieden
 • Gebruiksvriendelijke ervaring bieden (goede navigatie, snelle website etc.)

Don’ts Black Hat SEO-technieken

 • Verborgen omleidingen
 • Verborgen teksten en linkjes
 • Keyword stuffing
 • Duplicate content
 • Cloaking

Grey Hat SEO

De naam zegt het al. Grey Hat SEO is het gebied wat zich tussen White & Black Hat SEO bevindt. Hierbij worden vooral technieken gebruikt die zich op het randje of net eroverheen bevinden. Je kan het een beetje zien als de milde versie van de Black Hat SEO-technieken. Van deze zou je kunnen verwachten dat ze uiteindelijk afgestraft worden en ben je alsnog terug bij af.

Waarom Black- en Grey Hat SEO-technieken nog steeds bestaan.

Nu denk je natuurlijk: “Waarom zou iemand ooit deze technieken gebruiken?”. Als ze uiteindelijk worden afgestraft door Google is het toch totaal niet slim om dit te doen. Bij iKy Creative B.V. zijn wij zelf ook zeker geen fan van de Black Hat SEO-technieken. Toch worden ze door sommigen nog steeds gebruikt. Dit komt omdat:

 • Ze vaak snel het gewenste resultaat leveren, ook al is dit van korte duur
 • Ze zeer goed te betalen zijn
 • Veel website eigenaren niet op de hoogte zijn van deze technieken en ze onbewust toepassen.
 • Website eigenaren een bedrijf inschakelen die deze technieken toepast zonder de klant hierover te informeren.

Wil je graag meer weten over de verschillende aspecten van online marketing of weten wat SEA precies inhoudt? Neem dan even een kijkje in onze kennisbank.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.