Wat is afbeelding optimalisatie? - IKY Creative

Wat is afbeelding optimalisatie?

Alles over afbeelding optimalisatie

Bij het optimaliseren van je website komt meer kijken dan alleen SEO-teksten schrijven. Afbeelding optimalisatie op je website is bijvoorbeeld ook erg belangrijk en wordt vaak over het hoofd gezien. In dit artikel zullen wij van iKy Creative jou alles uitleggen over het optimaliseren van de afbeeldingen op jouw website. Er komt namelijk meer bij kijken dan alleen een mooie foto plaatsen. Ben je benieuwd hoe ook jij je afbeeldingen kunt optimaliseren? Lees dan vooral even verder!

Wat is afbeelding optimalisatie?

Afbeeldingen optimaliseren bestaat uit meerdere aspecten. Zo is het ten eerste belangrijk dat de afbeeldingen op jouw website mooi en relevant zijn. Ten tweede moet je er altijd voor zorgen dat de afbeeldingen snel laden. Voor zowel de bezoeker als de crawler is dit van belang. Als laatst is het uiteraard belangrijk dat je ervoor zorgt dat zoekmachines zoals Google de afbeeldingen op jouw website makkelijk kunnen indexeren.

Het belang van afbeelding optimalisatie

Voor zowel de website bezoekers als jou positie op de resultatenpagina van Google is afbeelding optimalisatie van belang. De bezoekers van jouw website zien namelijk graag mooie en relevante afbeeldingen die snel laden. Lelijke, niet relevante afbeeldingen kunnen namelijk erg amateuristisch overkomen en dat wilt uiteraard niemand. Maar ook zoekmachines zoals Google prefereren relevante afbeeldingen die snel laden. Websites met geoptimaliseerde afbeeldingen zullen dus ook beter geïndexeerd worden waardoor de website een betere positie verkrijgt op de resultatenpagina van Google.

Zoekmachine optimalisatie

Afbeeldingen optimalisatie

Nu vraag je jezelf misschien af hoe jij de afbeeldingen op jouw website kunt optimaliseren. Daarom zullen wij van iKy Creative jou het hieronder stap voor stap uitleggen.

Zorg dat de afbeeldingen er goed uitzien

Voor goede foto’s hoef je tegenwoordig gelukkig geen professionele fotograaf te zijn. Zo zijn er talloze websites met goede stockfoto’s zoals bijvoorbeeld Shutterstock. Hierbij is het wel belangrijk dat je het juiste bestandsformaat gebruikt, namelijk JPEG of PNG. Deze bestanden zijn meestal van goede kwaliteit en het bestand is niet al te groot. Dit is ook van belang voor de snelheid van jouw website.

Zorg dat de afbeeldingen snel laden

Wanneer je afbeeldingen op jouw website wilt plaatsen is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen de afmeting en resolutie van de afbeelding. Op het internet betekent een hoge resolutie meestal ook een lange laadtijd en dit kan de snelheid van jouw website heel erg vertragen. Vervolgens zal een langzame website ook een lagere ranking verkrijgen op de resultatenpagina van zoekmachines zoals Google. Afbeeldingen met een groot bestand kunnen dus slechte gevolgen hebben voor de website optimalisatie.

Maak het de zoekmachines makkelijk

Om je website goed te laten indexeren door zoekmachines zoals Google kan je een aantal dingen doen. Wanneer een crawler van bijvoorbeeld Google langs jouw website komt kan het je tekst lezen maar niet je afbeeldingen. Om deze reden is het belangrijk om de afbeeldingen te voorzien van de juiste en relevante informatie. Dit begint bij de bestandsnaam van de afbeelding, een bestandsnaam als scooter.png zegt de zoekmachine bijvoorbeeld al meer dan SC6644f.png. Naast een bestandsnaam kan je de afbeeldingen van nog meer extra informatie voorzien die de zoekmachines een handje helpen. Hierbij kan je denken aan de alternatieve teksten en de titels. Als laatst is het uiteraard ook belangrijk om de afbeeldingen te plaatsen naast een relevante tekst. Een afbeelding die naast een relevante tekst staat zorgt namelijk voor een betere ranking op de resultatenpagina van zoekmachines zoals Google.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.