Wat zijn backlinks? - IKY Creative

Wat zijn backlinks?

computer met codes

Wat zijn backlinks

Backlinks zijn een nuttig en belangrijk onderdeel van de linkbuilding. Backlinks (ook wel externe links genoemd) zijn links van andere websites naar uw eigen website. Toen Google net begon werd een website vooral beoordeeld op het aantal backlinks die naar de site toe leiden. Zo hebben backlinks dus altijd al de basis van het algoritme van Google gevormd. Een backlink is dus eigenlijk een soort aanbeveling wanneer een website wat waardering wil geven aan een andere website.

Verschillende backlinks

Wanneer je hoger wil komen in de Google resultaten spelen backlinks een belangrijke rol. Als er een aantal backlinks naar jouw website leiden kan dit heel effectief zijn voor de optimalisatie van jouw website. De ene backlink is echter niet hetzelfde als de ander. Hier komen namelijk een aantal verschillende zaken bij kijken:

  • De relevantie tussen de websites
  • De volgbaarheid van de link (dofollow/nofollow)
  • De kwaliteit van de desbetreffende websites

Meer te weten komen over linkbuilding?

Wil je meer leren over linkbuilding? Lees het allemaal in ons artikel: “Wat is linkbuilding?“.

Programmering

Backlinks op social media

Backlinks op een social media outlet kunnen van grote waarde zijn. Deze links moeten echter wel frequent geplaatst worden. Een enkel bericht op social media zal niet erg veel effect hebben. Maar mocht je dagelijks berichten met linkjes op bijvoorbeeld Facebook plaatsen zal dit zeker goed bijdragen aan de SEO. Het bereik van de desbetreffende social media pagina heeft ook zeker invloed op de waarde van de link. Een pagina met 100.000 volgers zal van grotere impact zijn op je SEO dan een pagina met 70 volgers.

Tip!

Het is niet verstandig om zomaar naar een website te linken. Mocht je namelijk linken naar een website die op de zwarte lijst van Google staat, wordt jij aansprakelijk gesteld. De consequentie die hieraan verbonden zit is dat jij ook op de zwarte lijst van Google wordt gezet en dus niet meer vindbaar zal zijn op Google.

Backlinks kopen

Heb je niet veel tijd of zin om je bezig te houden met backlinks? Het is dan ook mogelijk om backlinks te kopen. Dit gaat tegenwoordig wel anders in z’n werk als vroeger. Vroeger ging het namelijk vooral om kwantiteit. Hoe meer backlinks naar jouw website leiden, des te beter jouw website geoptimaliseerd was. Tegenwoordig gaat dit echter niet hetzelfde. Tegenwoordig gaat het namelijk om de kwaliteit van de backlink. Een link van een website die in de ogen van Google goed presteert zal van hogere waarde zijn dan een link van een nieuwe of slechte website. Het is daarnaast tegenwoordig ook belangrijk om een zoekwoord waar jij op gevonden wilt worden in de link te verwerken. Op deze manier kan Google namelijk zien dat de link binnen de content van de website valt.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.