Alles over Shopify - IKY Creative

Alles over Shopify

Je wilt gaan starten met een webshop, maar je weet niet zo goed hoe je moet beginnen. Een instapmodel voor een webshop is Shopify. Maar wat is Shopify eigenlijk en hoe kan je het gebruiken? In dit artikel leggen wij dit even uit.

 

Wat is Shopify

Shopify is één van de populairste online webshop bouwers van de wereld, gevestigd in Canada. Het is zowel toegankelijk voor een gevorderde gebruiker, als een leek. Met dit online webshop platform is het voor iedereen mogelijk om producten te plaatsen en het te verkopen. Dat is het doel van Shopify. Je hoeft geen kennis te hebben van coderen of andere technische zaken. Het platform is een soort ‘plug and play’. Maak van je eigen bedrijfsnaam een mooie domeinnaam als website. Dit gebruik je om de potentiële klanten je website te laten bezoeken. Als je domeinnaam eenmaal geregistreerd is, kan je eigenlijk al beginnen met het verkopen van je producten. Online webshops zoals Redbull Merchandising, het automerk Tesla en het fashion kledingmerk FashionNova maken onder andere gebruik van Shopify. Zo zie je maar dat ook grote merken dit platform gebruiken als webshop.

Hoe werkt Shopify

Als jij je focust op de Nederlandse markt, kan je je content in het Nederlands schrijven. Zo zorg je ervoor dat jij je doelgroep beter zult bereiken op het Internet. Stel dat je in het Engels zou schrijven, is het mogelijk dat je ook internationale klanten zult krijgen. Een vaak gebruikte plug-in voor Nederlandse betaalmethoden, is de plug-in Mollie payments. Vele e-commerce webshops gebruiken Mollie in Nederland, omdat het toegang geeft tot vele betaalmethoden, zoals iDeal, Mastercard, Visa en het nieuwe Apple Pay.

Nadat je alles hebt ingesteld, heb je de keuze om Shopify 14 dagen gratis te gebruiken of per maand 29 dollar te betalen. De gratis versie heeft uiteraard minder opties dan de betaalde versie. Onder andere de thema’s waar je uit kunt kiezen. Je webshop moet natuurlijk wel mooi uitzien. Je kunt zelf kijken welk thema bij jouw webshop past. Na het kiezen van het thema, kan je het thema zelf aanpassen naar jouw wensen.  Om je webshop overzichtelijk te maken, maak kan je productcategorieën aanmaken. Dit is handig voor jou om je producten/diensten te onderscheiden. Voor de klant geeft dit een fijne customer journey.

werken op een laptop

Je eigen webshop, wat nu?

We gaan ervan uit dat je producten verkoopt. Je producten staan nu online, je betaalt per maand 29 dollar tot 299 per maand (het pakket kan je zelf kiezen) en je website ziet er tip top uit. We gaan er ook van uit dat je geen fanbase of database hebt met klanten die je producten graag willen kopen. Oftewel je moet nu je eigen marketing verzorgen. Dit probleem kunnen wij bij iKy Creative oplossen. Heb je een mooi budget klaar staan om te adverteren op het web, kan je kiezen voor SEA (Search Engine Advertising). Je koopt een advertentieruimte bij Google in en je komt op een korter termijn bovenaan te staan op de pagina. Ben je van plan om je webshop lang te houden? Dan kan je ervoor kiezen om te investeren in SEO (Search Engine Optimazation). SEO is een duurzame investering om je website beter te ranken op Google met de juiste relevante zoekwoorden. Het is een proces wat langer duurt dan SEA, maar op langer termijn heb je er veel meer profijt van. Google heeft een crawler, een soort bot die het internet doorzoekt naar nieuwe /aangepaste webpagina’s. De crawler kijkt naar de klantvriendelijkheid van je webshop, relevante zoekwoorden, een goede linkbuilding, een relevante meta-tag en nog meer kenmerken. Deze bot zorgt ervoor dat je beter wordt gevonden op Google, met als gevolg dat je meer omzet zult maken. Wil je meer weten? Bekijk dan onze kennisbank.

Is er een alternatief voor Shopify?

Op WordPress is er een webshop plug-in genaamd WooCommerce. Het is een veel gebruikte plug-in om een online webshop te beginnen met WordPress. Het is wat minder gebruiksvriendelijker dan Shopify, als je minder ervaring hebt met coderen en het bouwen van een website. Gelukkig hebben wij bij iKy Creative WordPress professionals met veel WooCommerce ervaring. WooCommerce geeft je overigens wel meer mogelijkheden om je website aan te passen naar jouw wensen. Heb je al een WordPress website? Dan kan je die website omtoveren naar een mooie webshop! Het grootste verschil tussen WooCommerce en Shopify is dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen website met WooCommerce. Je host je eigen website en je beheert je eigen klantenservice. Bij Shopify doen zij dat voor jou. Verder heb je voor WooCommerce meer technische kennis nodig om je webshop te bouwen, bij Shopify is dat niet nodig. Voor zowel WooCommerce als Shopify zal je moeten betalen, wil je alles kunnen bewerken op je webshop.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.