Wat is een error code? - IKY Creative

Wat is een error code?

Wat zijn error codes, en wat betekenen ze?

Op deze pagina worden de meest voorkomende foutmeldingen kort toegelicht. Het is natuurlijk erg vervelend dat bepaalde pagina’s van jouw website niet werken en wordt de kans groter dat bezoekers afhaken met het bezichtigen van jouw website door deze foutmeldingen. Mocht jouw foutmelding hier niet tussen staan, kun je altijd terecht bij ons.

Voorbeelden van error codes

Er zijn verschillende soorten foutmeldingen. Lees hieronder welke error codes er zijn.

Wat is een 301 foutmelding?

Ook de 301 foutmelding is een HTTP-statuscode. Dit wordt ook wel een 301 redirect genoemd. Dit houdt in dat een pagina in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google permanent verplaatst is naar een ander adres. Dit betekent dat er ook een nieuwe URL is toegewezen aan deze nieuwe pagina. Met een redirect zorgt je ervoor dat er geen foutmelding te zien is voor je bezoekers en dat je automatisch wordt doorverwezen naar de nieuwe pagina. Hierbij is het een kwestie van tijd voordat de ouder URL verdwijnt uit de zoekresultaten op de zoekmachine en vervangen wordt door de nieuwe. Hierbij wordt de opgebouwde linkwaarde van de oude link deels meegenomen.

Wat is een 302 foutmelding?

De 302 is bijna hetzelfde als de 301. Het enige verschil hierin is dat de 302- redirect wordt gebruikt wanneer je over een tijdje de oude URL weer wilt gebruiken. De 302 is dus bedoeld om tijdelijk gebruikt te worden. Hierbij worden de oude opgebouwde linkwaarden niet meegenomen.

Programmering

Wat is een 404 foutmelding?

Een 404 foutmelding, of Page Not Found error, is een foutmelding die wordt gegeven wanneer er een opgevraagd bestand niet bestaat.  De 404 error is een HTTP-status code die een webserver weergeeft wanneer het bestand niet aanwezig is. Vaak zie je hierbij een tekst verschijnen met: ‘’Not found’’ of ‘’File not Found’’. Dit bestand is vaak de URL van een site. Het kan het geval zijn dat een webpagina is verwijderd van de site en je daarom deze error te zien krijgt.

Wanneer een bezoeker een 404 pagina te zien krijgt is de kans groot dat hij/zij deze pagina afsluit. Dit is een van de problemen die je zo snel mogelijk wilt oplossen, want je wilt natuurlijk geen klanten mislopen. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Je kan de foutmelding herstellen of verwijderen of je kunt een nieuwe 404 pagina maken waarmee je ervoor zorgt dat de bezoeker wordt gelokt om verder te kijken op je website. Heel vaak is dit te zien aan de hyperlinks die op de nieuwe pagina worden gebruikt die ervoor zorgen dat je na een aantal seconde direct doorverwezen wordt naar de homepagina. Hierbij is het noodzakelijk dat er wel wordt weergegeven dat je wordt doorverwezen om zo geen wantrouwen te creëren.

Wat is een foutmelding die begint met een 5?

Error codes met het cijfer 5 zijn foutmeldingen waarbij er problemen zijn geconstateerd met de webserver. Dit betekent ook dat er een interne serverfout is opgetreden. Ook deze HTTP status code komt vaak voor. Een van de meest voorkomende error codes die met een 5 beginnen is een 500 foutmelding. Deze staat voor een internal server error. Hierbij is er niet 1 precieze oorzaak van de foutmelding, maar kunnen er verschillende oorzaken zijn. Denk hierbij aan een probleem bij het lezen van een script, fout in het .htacces bestand, storingen op de server of bevat het script niet de juiste rechten. Wanneer je een 500 error code tegenkomt kun je gemakkelijk met behulp van internet explorer een geavanceerde foutmelding opvragen. Ook zijn er verschillende oplossingen voor elke 5 error code.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.