Wat is HTTPS? - IKY Creative

Wat is HTTPS?

phone with codes

Wat is HTTPS en waarom is het zo belangrijk?

HTTPS, HTTP en SSL zijn termen die al jarenlang worden ingezet als het gaat om de beveiliging van uw website. Maar wat betekent dit nou eigenlijk en waarom is dit zo belangrijk? Wij van iKy Creative leggen dit graag voor u uit in dit artikel. Dus wilt u meer inzicht krijgen in het beveiligen van uw website en wat de meerwaarde hiervan kan zijn op uw website? lees dan vooral even verder!

De betekenis van HTTPS

De afkorting HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Dit protocol zorgt voor een beveiligde verbinding tussen de webbrowser en de webserver. Hierdoor wordt de informatie die verstuurd wordt tussen de webbrowser en webserver namelijk versleutelt waardoor niemand hier zomaar bij kan. Het enige verschil met de oudere HTTP is dan ook dat HTTPS veel veiliger is doordat deze websites zijn voorzien van onder andere een SSL certificaat. In de browser kunt u gemakkelijk zien of de door u bezochte website voorzien is van HTTPS. De domeinnaam begint dan namelijk met de afkorting HTTPS en is voorzien van een zichtbaar slotje.

Het belang van HTTPS

HTTPS zorgt dus voor beveiligde transacties tussen uw website en de websitebezoeker, maar waarom is dit zo belangrijk? Dit is een veelvoorkomende vraag met meerdere antwoorden.

  • Privacy en veiligheid

Zoals u hier eerder al heeft kunnen lezen zorgt HTTPS voor een beveiligde verbinding tussen uw website en de websitebezoeker. Dit gebeurt doordat alle informatie versleutelt wordt. Hierdoor worden u en uw online klanten beschermt tegen derden, omdat informatie zoals het invullen van een contactformulier en uw credit card nummers ook versleutelt worden. Naast deze voordelen zorgt een HTTPS-verbinding ook voor een veilig gevoel bij uw websitebezoekers, en dit kan dan weer zorgen voor meer vertrouwen in uw bedrijf!

Naast privacy en veiligheid kan HTTPS op uw website ook zorgen voor een verbeterde ranking in de zoekresultatenpagina van Google. Google heeft namelijk zelf aangegeven dat de privacy en veiligheid van websitebezoekers een prioriteit is. Een beveiligde website is dus een belangrijke ranking factor. Een website met een HTTPS-verbinding zal dus meestal hoger scoren dan een website met HTTP of helemaal geen beveiliging.

  • Referrals gegevens

Als laatste is een HTTPS-verbinding op uw website ook handig wanneer u met Google Analytics werkt. Wanneer uw website namelijk geen gebruik maakt van HTTPS wordt het verkeer dat binnenkomt via beveiligde websites gezien als direct verkeer. Dit komt omdat er geen referrals gegevens worden meegestuurd naar onbeveiligde websites. De informatie over het websiteverkeer is dus betrouwbaarder wanneer u wel gebruik maakt van HTTPS.

Typen op laptop

SSL-certificaat

Alle websites die zijn voorzien van een HTTPS-verbinding zijn in het bezit van een SSL-certificaat. De afkorting SSL staat voor Secure Sockets Layer, dit houdt eigenlijk in dat er een beveiligde laag wordt geplaatst tussen de webbrowser en de server waardoor de gegevens beveiligd worden. Zonder dit certificaat kan een website ook niet voorzien worden van een HTTPS-verbinding.

Van HTTP naar HTTPS

Wanneer u op uw eigen website gebruik wilt maken van HTTPS zijn er wel een aantal aspecten waar u op moet letten. Allereerst is het nodig om een SSL-certificaat aan te schaffen. Dit SSL-certificaat zorgt namelijk voor de HTTPS-verbinding. Nadat u voorzien bent van SSL, moet u deze ook daadwerkelijk installeren op uw website. Dit is echter vrij technisch, maar gelukkig ook goedkoop uit te besteden. Nadat het SSL-certificaat is geïnstalleerd dient u het HTTP-adres te redirecten naar uw HTTPS website. Als laatst moeten ook de interne links aangepast worden. Zo voorkomt u dat websitebezoekers vanaf de beveiligde HTTPS website weer naar de HTTP website gestuurd worden.

Wil je meer leren over online marketing of heb je een brandende vraag over een ander onderdeel ervan? Ga terug naar onze Kennisbank-pagina en vind een ander interessant onderwerp.